Een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd personeel speelt bedrijven én uitzendbureaus parten. Slimme flexondernemers kijken daarom ook over de grens. ”Wij krijgen steeds vaker de vraag van uitzendbureaus of wij hen willen helpen om kennis- en arbeidsmigranten naar Nederland te halen en te begeleiden.” Dat stelt Frans Manubulu, relatiemanager bij About Payrolling (vanaf 1 februari All About Flex).

De groei in de uitzendbranche stagneert in 2019, zo voorspellen de kenners van de arbeidsmarkt. Uit het meest recente Manpower-onderzoek (MEOSQ1 2019) blijkt dat werkgevers minder positief zijn over de werkgelegenheid. En de ABU meldt zelfs een daling in uitzenduren begin dit jaar. Oorzaak: de groeiende krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven en uitzendbureau hebben de grootst mogelijke moeite om geschikte kandidaten te vinden.
Toch komt Frans Manubulu ook uitzendbureaus tegen die het in deze tijd juist goed blijven doen. “De bureaus die zich richten op een brede doelgroep hebben nu meer moeite om de juiste kandidaten te vinden. Het aanbod aan vacatures is groot en de moeilijkst vervulbare vacatures vragen om heel specifieke kennis en ervaring. Bij onze klanten zien we de hoogste groeicijfers bij specialistische intermediairs met een scherpe focus op recruitment in bepaalde niches.”
 

Out of the box
Om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden, moet de flexondernemer volgens Frans Manubulu ‘out of the box’ denken. “Het aanboren van nieuwe doelgroepen hoort hier ook bij. Bemiddeling van kennismigranten is daar een mooi voorbeeld van. Wij helpen steeds meer klanten met het in dienst nemen van expats. Nederland is ook steeds populairder bij expats.”
Frans stelt vast dat de drempel om kennis- en arbeidsmigranten te werven lager is geworden. “Voorheen waren uitzendbureaus terughoudend om mensen uit het buitenland te halen; de taal vormt een barrière en je kent de mensen niet. Maar door tools als Skype kom je gemakkelijk in contact en met digitale assessments als onderdeel van de wervingsprocedure kun je heel goed checken wat voor kennis en ervaring iemand heeft.”
Het grote tekort aan (hoog)gekwalificeerd personeel in ons land maakt de noodzaak om ‘mensen van buiten’ te halen ook groter. ”De afgelopen maanden trekt die markt sterk aan. Wij krijgen steeds vaker de vraag van uitzendbureaus of wij hen willen helpen om kennis- en arbeidsmigranten naar Nederland te halen en te begeleiden.”  Als erkend referent van de IND ondersteunt All About Flex uitzendbureaus door alle praktische zaken en verplichtingen die daarbij horen te verzorgen. En dat is nogal wat: je moet controleren of er voldaan wordt aan de vereisten voor een visum (zogenoemde zorgplicht), het aanvragen van een visum, eventueel ook voor de gezinsleden, ondersteunen bij huisvesting en scholing voor de kinderen, het aanvragen van de 30%-regeling, goed toepassen van de ET-regeling, et cetera. Frans Manubulu: “Het uitzendbureau doet de werving en selectie, en wij verzorgen naar behoefte de hele relocation. Wij regelen alles om het voor het uitzendbureau zo gemakkelijk mogelijk te maken om hun kennis- en arbeidsmigranten hier in te zetten.”

Frans Manubulu kent de uitzendbranche van binnen en buiten. Ooit begon hij als uitzendkracht bij een call center, maar hij koos al snel voor de baan van intercedent. Met zijn hr-opleiding als achtergrond en de fijne kneepjes van het vak van intercedent in de vingers, zette Frans de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Samen met zijn partner startte hij op zijn 20e zijn eigen uitzendbureau. “Ondernemen in de uitzendbranche is prachtig, maar ik miste het werken met collega’s.” En dus verkocht Frans na enkele jaren zijn bedrijf en ging hij aan de slag als manager recruitment. “Zeven jaren in de recruitment als intercedent, manager en ondernemer waren een mooie leerschool.”

Frans maakte de overstap naar een payrollorganisatie, waar hij als key accountmanager ‘alle klanten op alle niveaus’ heeft bediend. Die ruime ervaring in de backoffice zet Frans sinds 2018 in als relatiemanager bij About Payrolling (vanaf februari All About Flex). Frans helpt startende ondernemers in de uitzendbranche bij het inrichten van hun backoffice en ondersteunt en adviseert uitzendbureaus die doorgroeien. “Ik help bestaande en nieuwe klanten om nóg beter te worden. Om hun data nog beter te benutten en processen nog efficiënter te maken. Daardoor kunnen zij zich nog meer focussen op waar zij goed in zijn: de werving en selectie van goede kandidaten voor hun opdrachtgevers.”

Heeft u een vraag over het inzetten van kennis- of arbeidsmigranten?
Neem dan even contact met ons op 088 020 4490 of stuur een mail naar info@payrolling.nl